Саудитския държавен петролен гигант Saudi Aramco заяви, че не вярва

...
 Саудитския държавен петролен гигант Saudi Aramco заяви, че не вярва
Коментари Харесай

Саудитска Арабия смята да носи петролната корона през следващите десетилетия

 Саудитския държавен петролен колос Saudi Aramco съобщи, че не има вяра въобще, че търсенето на нефт е достигнало пика си и чака, че неговата продукция ще продължи да се радва на голямо търсене и през идващите десетилетия.
Въпреки че Кралството акцентира, че работи върху тактиката Vision 2030 за диверсификация на стопанската система си по отношение на петрола, саудитците и тяхната петролна компания от ден на ден обръщат фокуса си върху бъдещото търсене на нефт от рафиниращите и химическите предприятия на всички съществени пазари по света, с цел да начертаят нови пътища за продажба на нефт и да се уверят, че този запас ще има пазар, най-малко, до момента в който светът има потребност от него, написа Цветана Параскова за Oilprice. През последните няколко години Aramco търси покупко-продажби за присъединяване в или за доставка на недопечен нефт в посока Китай и Индия – двата най-големи пазара във връзка с търсенето на нефт.

В момента компанията насочва вниманието си към Европа и Средиземноморието, с цел да усили настоящето количество доставки за тези пазари, защото има за цел да разшири бизнеса си за преправка, пречистване и маркетинг и да се увери, че ще си обезпечи устойчиво търсене в този район в дълготраен проект.

Понастоящем Aramco доставя към 3 млн. барела нефт на европейските пазари ежемесечно и желае да усили това количество до 10 млн. барела в границите на две години.

Търговският отдел на Aramco, Aramco Trading, също нападателно уголемява своя бизнес, като усили количествата от 300 хиляди барела дневно, когато беше основан през 2012 година, до 4,5 млн. барела на ден.

Петролният колос възнамерява да усили в допълнение размера до 6 млн. барела дневно до края на 2020 година

Aramco и други държавни петролни компании от Близкия изток се стремят да разширят нападателно своя бизнес, защото към този момент се конкурират с интернационалните петролни компании за най-големите пазари в света.

Saudi Aramco постави основите за увеличение на търговията в Европа през 2017 година посредством закупуване на дял от петролния терминал в Ротердам от Gunvor.

Миналия месец Aramco Trading подписа съглашение за доставка с водещата в Полша петролна компания PKN Orlen в съглашение, което „ акцентира уговорката на Saudi Aramco към полския пазар и нейната тактика за усилване на интеграцията на мрежа надолу по веригата в Европа “.

Aramco съобщи през предходната година, че има за цел да усили своя потенциал за пречистване от 5 млн. барела на ден до 8 млн. барела дневно, и да удвои производството на петролни артикули до 2030 година в устрема си да обезпечи повече пазари за недопечен нефт.

По-рано тази година Aramco подписа съглашение за закупуване на 9% в комплекса на Zhejiang Petrochemical в Китай. Също по този начин се показва, че Aramco е в „ съществени полемики “ за закупуване на до 25% от бизнеса с пречистване и нефтохимия на най-голямата компания в Индия - Reliance Industries.

По време на визитата си в Китай през март за взаимното дружество Huajin Aramco Petrochemical, президентът и основен изпълнителен шеф на Aramco Амин Насър съобщи, че планът за взаимното дружество „ се подчинява съвършено на нашата лична тактика за преобразяване в световен водач в рафинирането и маркетинга, базовите масла и химикалите ". Според него тактиката на компанията е съгласувана и с прогнозите, че нефтохимическите артикули са „ настроени да регистрират повече от една трета от растежа на търсенето на нефт до 2030 година и близо половината до 2050 година “

Саудитското сдружение не счита, че в скоро време ще бъде доближат пика в търсенето на нефт и е уверено, че Aramco е най-добре квалифициран да продължи да дава отговор на това търсене с помощта на доста ниските си индустриални разноски.

В една рядка мощно изразена тирада на Международната седмица на петрола в Лондон по-рано тази година, Насър укори всички, които предсказват гибелта на петролната промишленост в близко бъдеще, заявявайки, че възгледите, че светът скоро ще работи с всичко друго, с изключение на с петрола “ опонират на логиката и обстоятелствата.
По публикацията работиха: Аспарух Илиев, редактор Магдалена Иванова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР